Hand-Atlas des Preussischen Staats, 1e druk (1846)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Hand-Atlas des Preussischen Staats
Uitgever: Carl Flemming
Jaar: 1846 (1e druk)

Eerste titelpagina (gezet): Hand-Atlas des Preussischen Staats in 36 Blättern.
Nach den neuesten und besten Materialien bearbeitet von F. Handtke.
Inhalt: ...
Glogau, 1846.
Druck und Verlag von C. Flemming.
Vertaling:
Handatlas van Pruisen in 36 kaarten.
Naar de nieuwste en beste bronnen bewerkt door F. Handtke.
Inhoudsopgave: ...
Glogau, 1846.
Gedrukt en uitgegeven door C. Flemming.

Tweede titelpagina (gegraveerd): Hand-Atlas des Preussischen Staats in 36 Blättern,
9 Provinz-Karten, 25 Regier. Bezirks-Karten, 1 Karte von Neuenburg u. Valendis nebst Titel,
und 1 Uebersichtskarte des Preuss. Staats;
bearbeitet von F. Handtke
Glogau 1846.
Druck und Verlag von C. Flemming.
Vertaling:
Handatlas van Pruisen in 36 kaarten,
9 provinciekaarten, 25 districtskaarten, 1 kaart van Neuchâtel en Valangin op het titelblad, en 1 overzichtskaart van Pruisen;
bewerkt door F. Handtke.
Glogau 1846.
Gedrukt en uitgegeven door C. Flemming.

Band

Handatlas Preussen 1846
Titelpagina 1 / Title page 1 Handatlas Preussen 1846
Titelpagina 1 / Title page 1

De atlas verscheen in 1845 en 1846 in twaalf afleveringen van (ongevouwen) losse kaarten. De koper moest de kaarten zelf laten inbinden. Het formaat van de kaarten is 45 × 36,5 cm, dus de band is iets groter. De afmetingen van mijn exemplaar zijn 46 × 37 cm.

Inhoud

De atlas bevat twee titelpagina's (zie de plaatjes). De eerste titelpagina – in zetwerk – bevat meteen de inhoudsopgave van de atlas. Op de tweede – gegraveerde – titelpagina staat de kaart van Neuchâtel, die in de inhoudsopgave als laatste wordt genoemd. Het vorstendom Neuchâtel – Neuenburg in het Duits – hoorde tot 1857 bij Pruisen; het is nu een Zwitsers kanton.

De atlas bevat verder 35 kaarten: een overzichtskaart van Pruisen, 9 kaarten van de provincies waaruit het land bestond, en 25 kaarten van de districten waarin die provincies verder onderverdeeld waren. De schaal van de kaarten is heel wisselend: zie het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal. De meeste kaarten zijn 'geïsoleerde kaarten'. Ze geven alleen een goed beeld van de betreffende regio. De gebieden daarbuiten zijn dan minder gedetailleerd getekend, soms zelfs heel summier.

De kaarten zijn geproduceerd in lithografie (steendruk). De kleuren – randkleur – zijn met de hand aangebracht. De kaarten zijn niet genummerd. Op sommige kaarten komt een jaartal voor. Meestal is dat het jaar waarvoor de statistische gegevens op de kaart gelden: zie de lijst van kaarten en datering. Op veel kaarten komt de naam van de cartograaf voor – meestal Friedrich Handtke – en op enkele de naam van de graveur: zie de lijst van cartografen en graveurs. Het papier van de kaarten is van matige kwaliteit. Daardoor zijn er vaak vlekjes op de kaarten ontstaan, en zijn de kleuren flets geworden.

Uitgaven

De eerste uitgave verscheen in 1846. Al een jaar later verscheen er een herdruk – met alleen het jaartal 1847 op de titelpagina, en verder ongewijzigd.

Vergelijking met Sohr's Hand-Atlas 1844

De overzichtskaart van Pruisen, en de 9 kaarten van de provincies, staan ook in Sohr's Hand-Atlas (later: Sohr-Berghaus Hand-Atlas). Bij de tabellen staat een overzicht met de nummering in beide atlassen.Hand-Atlas des Preussischen Staats, 1st edition (1846)


© M. Witkam, 2007

valid HTML    valid CSS