Rheinhard, Atlas Orbis antiqui, 1e druk (1863)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Atlas Orbis antiqui
Auteur: Hermann (Arminius) Rheinhard
Uitgever: Krais & Hoffmann, Stuttgart
Jaar: 1863 [1e druk]

Titelpagina: Atlas Orbis antiqui.
In usum scholarum edidit Hermann Rheinhard, Gymn. Stuttg. Prof.
Tabulae: ...
Stuttgart.  Krais & Hoffmann.  1863.
Vertaling:
Atlas van de Oude Wereld.
Voor schoolgebruik bewerkt door Hermann Rheinhard, leraar aan het Gymnasium te Stuttgart.
Kaarten: ...
Stuttgart.  Krais & Hoffmann.  1863.

Band

De atlas heeft een kartonnen band met linnen rug; de afmetingen zijn  25 × 17 cm (H × B).  Op de voorkant is de titel geplakt, identiek aan die op de titelpagina. Op de achterkant staat reclame voor enkele andere atlassen uitgegeven door Krais & Hoffmann, van Bromme en Glaser, en voor twee kaarten van het oude Rome van Hermann Rheinhard.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met inhoudsopgave, en 10 kaarten – in de 2e of 3e druk is het aantal kaarten uitgebreid tot 12. Ze geven een beeld van de wereld in de Oudheid, van het oude Egypte en Palestina, de Perzische en Griekse Rijken, en het Romeinse Rijk tot in de 4e eeuw na Christus. Aan het einde is er een plattegrond van het oude Rome, die volgens de reclame op de band ook apart te koop was.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en met de hand gekleurd: meestal in randkleur voor de staatkundige indeling. In de bovenmarge staat in het midden de naam van de kaart en rechts de titel van de atlas – 'Atlas antiquus', dus niet 'Atlas Orbis antiqui' – en het kaartnummer. In de benedenmarge staat meestal links de naam van de cartograaf en soms rechts die van de graveur; zie de lijst van cartografen en graveurs. In het midden staan de schaal, de naam van de uitgever, en een of meer schaalstokken.Rheinhard, Atlas Orbis antiqui, 1st edition (1863)© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS