Haack, Justus Perthes' Kleinster Schulatlas (1923)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Justus Perthes' Kleinster Schulatlas
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1923

Titelpagina (voorkant band): Aus der Not – für die Not!
Justus Perthes' Kleinster Schulatlas
bearbeitet von Prof. Dr. H. Haack
Gotha: Justus Perthes  1923
Vertaling:
Uit nood – voor de nood!
Justus Perthes' Kleinste Schoolatlas
bewerkt door Prof. Dr. H. Haack
Gotha: Justus Perthes  1923

Band

De atlas heeft een roodbruin omslag van dik papier met een linnen rug. De afmetingen zijn  20 × 20,5 cm (B × H).  Op de geïllustreerde voorkant staan titel, naam van de auteur en uitgever. De achterkant is leeg. In de binnenkant van de band zitten voorin een kort voorwoord en de inhoudsopgave.

Inhoud

Na het voorwoord en de inhoudsopgave komen 24 bladzijden met kaarten in kleur, tweezijdig gedrukt op papier van redelijke maar niet geweldige kwaliteit. Er is geen register. De atlas begint met een blad met kaarten van de halfronden en de poolgebieden. Daarna komen 2 overzichtskaarten van Europa, 12 kaarten van de landen in Europa met de nadruk op Duitsland, 7 van de overige werelddelen, en tenslotte 2 thematische kaarten: volkeren, neerslag, zeestromen en Bijbelse geschiedenis.

De kaarten zijn geproduceerd in kleurenlithografie. Het reliëf wordt steeds aangegeven door bruine arcering. Meestal is er een hoogtekleuring maar enkele kaarten zijn staatkundig gekleurd – vooral de deelkaarten van Duitsland. De thematische kaarten hebben natuurlijk een passende inkleuring. Bovenaan de kaarten staan naam en nummer van het kaartblad. Onderaan staan een schaalstok, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en de schaal (met tussen haakjes een toelichting zoals  2 mm = 15 km).  Door het vrij kleine bladformaat is het aantal bijkaarten beperkt; zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Vergelijking met 'Kleiner deutscher Schüler-Atlas'

De kaarten in deze atlas zijn vrijwel gelijk aan die in 'Kleiner deutscher Schüler-Atlas' (uitgave 1906/12). Ze zijn natuurlijk bijgewerkt naar de situatie van na de eerste wereldoorlog. Enkele kaarten zijn vervallen: de sterrenkundige kaart, de natuurkundige kaart van Noord-Duitsland, de kaart van de Duitse koloniën en de kaart over de Duitse geschiedenis. Er is een staatkundige kaart toegevoegd van de Donaulanden – het gebied van het voormalige Oostenrijk-Hongarije. En de eerste thematische kaart heeft iets andere onderwerpen (volkeren, neerslag, zeestromen) dan die in de eerdere atlas (volkeren, koloniën).

Alle details zijn te vinden in de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide atlassen ter vergelijking naast elkaar.Haack, Justus Perthes' Kleinster Schulatlas (1923)


© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS