Haack, Justus Perthes' Kleinster Schulatlas (1931)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Justus Perthes' Kleinster Schulatlas
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1931

Titelpagina (voorkant band): Aus der Not – für die Not!
Justus Perthes' Kleinster Schulatlas
bearbeitet von Prof. Dr. H. Haack
Gotha: Justus Perthes  1931
Vertaling:
Uit nood – voor de nood!
Justus Perthes' Kleinste Schoolatlas
bewerkt door Prof. Dr. H. Haack
Gotha: Justus Perthes  1931

Band

De atlas heeft een rood omslag van dik papier, met afmetingen  19,5 × 20,5 cm (B × H).  Op de geïllustreerde voorkant staan titel, naam van de auteur en uitgever. De achterkant is leeg. In de binnenkant van de band zitten voorin een kort voorwoord en de inhoudsopgave.

Inhoud

Na het voorwoord en de inhoudsopgave komen 24 bladzijden met kaarten in kleur, tweezijdig gedrukt op papier van redelijke maar niet geweldige kwaliteit. Er is geen register. De atlas begint met een blad met kaarten van de halfronden en de poolgebieden. Daarna komen 2 overzichtskaarten van Europa, 12 kaarten van de landen in Europa met de nadruk op Duitsland, 7 van de overige werelddelen, en tenslotte 2 thematische kaarten: volkeren, neerslag, zeestromen en Bijbelse geschiedenis.

De kaarten zijn geproduceerd in kleurenlithografie. Het reliëf wordt steeds aangegeven door bruine arcering. Meestal is er een hoogtekleuring maar enkele kaarten zijn staatkundig gekleurd – vooral de deelkaarten van Duitsland. De thematische kaarten hebben natuurlijk een passende inkleuring. Bovenaan de kaarten staan naam en nummer van het kaartblad. Onderaan staan een schaalstok, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en de schaal (met tussen haakjes een toelichting zoals  2 mm = 15 km).  Door het vrij kleine bladformaat is het aantal bijkaarten beperkt; zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Vergelijking met de uitgave 1923

Vergeleken met de eerste uitgave (1923) van deze atlas zijn er staatkundig nauwelijks wijzigingen. Alleen de grenzen van Wit-Rusland (kaart 15) en van Bolivia met Paraguay en Brazilië (kaart 22) zijn bijgewerkt. Het omslag is nu alleen nog van papier, dus zonder linnen rug. De kwaliteit van het papier van de kaarten is een stuk beter dan eerst. De afdruk van de kaarten, in het bijzonder de tekst, lijkt iets donkerder.Haack, Justus Perthes' Kleinster Schulatlas (1931)


© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS