Haack, Thüringer Schulatlas (1926)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Haack, Thüringer Schulatlas
Uitgever: [Justus Perthes, Gotha]
Jaar: 1926 [1e druk]

Titelpagina: Thüringer Schulatlas
Bearbeitet von Prof. Dr. Haack unter Mitwirkung eines Ausschusses Thüringer Lehrer.
Aus der Sammlung neuer Schulbücher für die Thüringer Einheitsschule Weimar 1926
Vertaling:
Thüringse Schoolatlas
Onder redactie van Prof. Dr. Haack met mederwerking van een commissie van Thüringse leraren.
Uit de verzameling nieuwe schoolboeken voor de Thüringer Einheitsschule Weimar 1926

Band

De atlas heeft een bruine kartonnen band  (29 × 26 cm, H × W).  Op de voorkant staat de titel 'Thüringer Schulatlas' en (in zwart-wit) het wapen dat de deelstaat Thüringen gebruikte in de periode 1921-1933. Op een rode achtergrond staan daarin zeven sterren, symbool voor de zeven hertogdommen waaruit Thüringen is ontstaan.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina, 2 bladzijden met voorwoord en inhoudsopgave, en een bladzijde met verklaring van tekens en gebruikte afkortingen. Daarna komen 36 bladzijden met kaarten in kleur, dubbelzijdig bedrukt en soms met een kaart op twee bladzijden: zie de inhoudsopgave. Tenslotte zijn er een bladzijde over sterrenkunde (in zwart-wit), 3 bladzijden met statistische gegevens over Thüringen en een bladzijde met statistische voorstellingen – die laatste ontbreekt in dit exemplaar.

Het kaartendeel begint met een plattegrond van Weimar en 5 bladzijden kaarten van de deelstaat Thüringen. Daarna komen 12 kaarten van Duitsland en de Alpen. Vervolgens zijn er 8 bladzijden voor Europa en 6 voor de overige werelddelen. Daarna zijn er 4 (thematische) kaarten van de wereld. Tenslotte is er een kaart over de geschiedenis van Thüringen. Naast de 'algemene' kaarten zijn er ook veel thematische kaarten zoals je in een schoolatlas kunt verwachten.

De kaarten zijn vervaardigd in kleurenlithografie. De 'algemene' kaarten zijn meestal 'natuurkundig' gekleurd: hoogtekleuring met arcering voor bergen. Er is gebruik gemaakt van een beperkt aantal schalen – zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal – waardoor de kaarten goed met elkaar vergelijkbaar zijn.

Op de kaarten staat bovenaan links steeds "Thüringer Heimatatlas" (dus niet "Thüringer Schulatlas") en rechts het bladnummer – twee nummers als de kaart twee bladzijden beslaat. Onderaan de kaarten staan een schaalstok, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en de schaal.

Vergelijking met Lüddecke-Haack, Deutscher Schulatlas

Deze atlas is te zien als voortzetting van de Deutsche Schulatlas van Lüddecke en Haack. Uit die atlas zijn 15 bladzijden rechtstreeks overgenomen. Dat zijn vooral de algemene (niet de thematische) kaarten van Duitsland en Europa en de natuurkundige kaarten van de overige werelddelen. Weggelaten zijn de kaarten van de landen van Europa, de staatkundige kaarten van de werelddelen en de wereldkaarten. De thematische wereldkaarten in Lüddecke-Haack zijn min of meer verwerkt in die van deze atlas. De thematische kaarten van Thüringen en Midden-Europa lijken speciaal voor deze atlas gemaakt te zijn. Alle details zijn te vinden in de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van de kaarten van Haack, Thüringer Schulatlas (1926) en Lüddecke-Haack, Deutscher Schulatlas (1923) ter vergelijking naast elkaar.Haack, Thüringer Schulatlas (1926)


© M. Witkam, 2011

valid HTML    valid CSS