Menkes Bibelatlas (1868)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Menkes Bibelatlas
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1868

Titelpagina: Dr. Theodor Menke.
Bibelatlas in acht Blättern.
1868.  Gotha: Justus Perthes.
Vertaling:
Dr. Theodor Menke.
Atlas van de Bijbel in acht kaartbladen.
1868.  Gotha: Justus Perthes.

Band

Dit exemplaar van de atlas heeft een kartonnen band beplakt met grijs papier, en een linnen rug; de afmetingen zijn  38 × 25 cm (H × B).  De kaarten zijn gevouwen ingebonden. Op de voorkant van de band staan de titelgegevens binnen een decoratief kader. Op de achterkant staat reclame voor de grote Atlas antiquus van Spruner-Menke (3e druk, 1865) en de schoolatlas 'Orbis antiqui descriptio' van Menke (4e druk, 1865).

Er zijn ook exemplaren waarbij de kaarten ongevouwen zijn ingebonden. De atlas is dan even hoog maar natuurlijk wel twee keer zo breed.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina, een voorwoord van twee bladzijden, een inhoudsopgave van een bladzijde, en acht kaartbladen. De tekst op de titelpagina in dit exemplaar is dezelfde als die op de voorkant van de band, maar dan zonder kader. In het voorwoord geeft de auteur een verantwoording van de gemaakte keuzes en een overzicht van zijn bronnen.

De kaarten geven een beeld van de wereld van de Bijbel, dus in het bijzonder het oostelijke Middellandse Zeegebied en Palestina, in de Oudheid, de tijd van de kruistochten en de huidige tijd (1868). Alle kaarten hebben verschillende bijkaarten om een detail of een bepaalde periode te benadrukken; kaartblad 4 bestaat zelfs uit alleen maar kleinere kaartjes.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd: randkleur voor de staatkundige indeling. Rechtsboven staat de tekst 'Dr. Th. Menke: Bibel-Atlas Nº ' met het bladnummer in Romeinse cijfers. Op alle kaarten staat in de benedenmarge in het midden de tekst 'Gotha: Justus Perthes' met het jaartal 1868, en rechts de graveerdatum in de vorm I.VIII. dus januari 1868. Op kaartblad 8 staat linksonder de naam van de cartograaf F. v. Stülpnagel. Alle andere informatie, zoals de naam van het blad of de schaal, staat binnen het kaartkader.Menkes Bibelatlas (1868)© M. Witkam, 2014

valid HTML    valid CSS