Welt-Atlas der Deutschen Buch-Gemeinschaft (ca. 1928)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Welt-Atlas der Deutschen Buch-Gemeinschaft
Uitgever: Deutsche Buch-Gemeinschaft / Justus Perthes
Jaar: ca. 1928

Titelpagina (uitgave met 36 kaarten): Welt-Atlas der Deutschen Buch-Gemeinschaft
36 Karten in Kupferstich
104 Seiten statistische Angaben
Berlin  Deutsche Buch-Gemeinschaft G.m.b.H.
Vertaling:
Wereldatlas van de Duitse Boekenclub
36 kaarten in kopergravure
104 bladzijden met statistische gegevens
Berlijn  Duitse Boekenclub B.V.

Band

De atlas heeft een band van grijs karton van  11 × 17,5 cm (B × H)  met een leren rug. Op de voorkant staat de vergulde titel boven een kompasroos. Op de rug staat de korte titel "Welt-Atlas". Op het schutblad (achterin bij de uitgave met 36 kaarten, voorin bij de uitgave met 37 kaarten) staat een bladwijzer van de deelkaarten van Duitsland.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, 1 bladzijde voorwoord, 1 bladzijde met overzicht van de kaarten en 3 bladzijden met inhoudsopgave van het statistische deel (geordend op land). Daarna komen 12 bladzijden met allerlei gegevens over de wereld in het algemeen en 92 bladzijden met vooral statistische gegevens over de verschillende landen (geordend op werelddeel). Daarna komen de 36 of 37 kaarten met afmetingen  20 × 17 cm,  in kleur, enkelzijdig gedrukt op steviger papier dan dat van de tekstpagina's. Er is geen plaatsnamenregister.

De atlas begint met een wereldkaart en een kaart van Europa. Daarna zijn er 16 kaarten van Duitsland – een overzichtskaart en 15 deelkaarten – en 9 of 10 kaarten van de andere Europese landen. Tenslotte zijn er 3 kaarten van Azië, 1 van Afrika en 1 van Australië, en 4 van Noord- en Zuid-Amerika. Zie ook de inhoudsopgave.

Vanwege het formaat van de kaarten is de schaal klein. Zo hebben de overzichtskaarten van de werelddelen de schaal 1:60.000.000 (Europa 1:30.000.000). De andere schalen zijn daar veelvouden van, zoals 1:7.500.000 (de meeste landen in Europa) en 1:1.500.000 (de deelkaarten van Duitsland). Zie voor de details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Ondanks die kleine schaal staan er veel gegevens op de kaarten zonder dat ze overvol zijn.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en lithografisch gedrukt. Alle kaarten behalve de wereldkaart zijn staatkundig gekleurd (randkleur; voor enkele Sovjet-republieken vlakkleur). Bovenaan de kaart staat steeds de naam het blad, de tekst "Taschen-Atlas" en het nummer van het blad. Onderaan staan de schaal en een schaalstok. Bij de deelkaarten van Duitsland staan in de marges de nummers van de aansluitende bladen.

Uitgaven

Er bestaan drie uitgaven van de atlas: de uitgave met 36 kaarten, een uitgave met een kaart van Oostenrijk op het achterschutblad, en een uitgave met een aparte kaart van Oostenrijk – dus in totaal 37 kaarten. In die uitgave heeft de kaart van Oostenrijk het nummer 19. De verdere kaarten hebben daar een nummer dat steeds één hoger is dan het nummer in de uitgave met 36 kaarten.

Vergelijking met de zakatlassen van Perthes

Deze atlas bevat materiaal uit de zakatlassen Taschenatlas der ganzen Welt en Taschenatlas vom Deutschen Reich van Justus Perthes. De statistische tekst is afgeleid van die van beide andere zakatlassen.

De deelkaarten van Duitsland in deze atlas (Nr. 4-18) zijn niet rechtstreeks ontleend aan die in de Taschenatlas vom Deutschen Reich. Ze zijn, net als de kaarten in die andere atlas, gebaseerd op de kaart van Duitsland op de schaal 1:1.500.000 van Carl Vogel, uit de 9e druk van Stielers Hand-Atlas; zie ook de plaatjes bij een eerdere uitgave. Maar de uitsnede van de kaarten in deze atlas is heel anders: niet meer naar provincie of deelstaat. Daardoor is er minder overlap tussen de kaarten en kan heel Duitsland worden afgedekt in 15 kaarten (in plaats van 19). Ook de kleur is anders. In deze atlas zijn provincies en deelstaten verschillend gekleurd; in de andere atlas zijn alle grenzen groen gekleurd.

De andere 21 kaarten uit deze atlas (Nr. 1-3, 19-36) zijn rechtstreeks overgenomen uit de Taschenatlas der ganzen Welt. Daaruit zijn alleen niet de drie deelkaarten van Duitsland gebruikt – logisch als er al 15 gedetailleerdere kaarten van Duitsland zijn; zie ook de vergelijkende tabel. Op alle kaarten in deze atlas is in het midden van de bendenmarge de tekst "Gotha: Justus Perthes" weggelaten.Welt-Atlas der Deutschen Buch-Gemeinschaft (ca. 1928)


© M. Witkam, 2011

valid HTML    valid CSS