Bromme, Illustrirter Hand-Atlas, 1e uitgave (1862-1864)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Bromme, Illustrirter Hand-Atlas
Auteur: Traugott Bromme
Uitgever: Krais & Hoffmann, Stuttgart
Jaar: 1862 (1e uitgave), ca. 1864 (supplement)

Titelpagina: Illustrirter Hand-Atlas der Geographie und Statistik in 48 colorirten Karten
mit 112 Bogen erläuterndem Texte, 218 Holzschnitten, 6 Blättern in Farbendruck: Wappen und Orden der fünf europäischen Grossmächte und vier deutschen Königreiche, und einem colorirtem Flaggen-Atlas in 7 Blättern, die Flaggen aller Nationen der Erde darstellend.
Herausgegeben von Traugott Bromme.
Stuttgart.  Verlag von Krais & Hoffmann.  1862.
Vertaling:
Geïllustreerde Handatlas voor Geografie en Statistiek in 48 gekleurde kaarten
met 112 vellen verklarende tekst, 218 houtsneden, 6 bladen in kleur met wapens en ridderorden van de vijf grote Europese mogendheden en de vier Duitse koninkrijken, en een vlaggenatlas in kleur met de vlaggen van alle landen op Aarde.
Onder redactie van Traugott Bromme.
Stuttgart.  Uitgeverij Krais & Hoffmann.  1862.

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met leren rug en hoeken; de afmetingen zijn  34,5 × 24 cm (H × B).  Op de voorkant staat de volledige titel 'Hand-Atlas der Geographie und Statistik von Traugott Bromme'. Op de rug staat kort 'Bromme. Illustrirter Hand-Atlas'.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina, een inhoudsopgave van twee bladzijden met landenregister en lijst van houtsneden, 48 kaarten, 6 bladzijden in kleur met wapens en ridderorden, 7 bladzijden in kleur met de vlaggen van alle landen, en 434 bladzijden tekst.

Elke kaart – soms twee kaarten zoals bij Noord- en Zuid-Amerika en de Verenigde Staten – wordt gevolgd door een aantal bladzijden met beschrijvingen en statistieken van de op de kaart afgebeelde landen en gebieden, en in totaal 219 houtsneden – de titelpagina noemt het aantal van 218. Die bladzijden zijn steeds opnieuw genummerd vanaf pagina 1. In de overzichten, bijvoorbeeld bij dat van de houtsneden, wordt daarnaar verwezen zoals in 39.04 waarbij 39 het kaartnummer is en 4 het bladzijnummer bij die kaart.

Het kaartendeel van de atlas begint met 2 wereldkaarten. Daarna komen 6 kaarten van de werelddelen, 32 van de landen in Europa – waarvan 21 voor Midden-Europa – en tenslotte 10 kaarten voor enkele gebieden in Azië, Amerika en Afrika. Het deel over wapens en ridderorden bevat 6 bladzijden met daarop de belangrijkste gegevens over de belangrijkste Europese landen. De 'vlaggenatlas' bevat 7 bladzijden met in totaal 280 vlaggen. Zie de verschillende lijsten voor alle details.

De kaarten en de afbeeldingen van wapens en vlaggen zijn vervaardigd in lithografie. Ze zijn met de hand gekleurd, de kaarten in randkleur met bies om de staatkundige indeling aan te geven, de wapens en vlaggen in vlakkleur.

Op de kaarten staan in de bovenmarge in het midden de naam van de kaart en rechts de naam van de atlas 'Tr. Bromme's Hand-Atlas' met het bladnummer. In de benedenmarge van de kaarten staan, van links naar rechts, de volgende gegevens.

Op de bladzijden met afbeeldingen van wapens staan in de bovenmarge de naam van het land, in de benedenmarge een verklaring van de gebruikte getallen, en onderaan binnen het afbeeldingskader de naam van de tekenaar (steeds Tr. Bromme) en van de drukker (steeds Fr. Malté). Op de bladzijden in de 'vlaggenatlas' staan bovenaan de naam van het werelddeel en de tekst 'Flaggen-Atlas Taf.' met het bladzijnummer. Onderaan staat de naam van de ontwerper (steeds Tr. Bromme) en van de drukker (steeds Fr. Malté).Bromme, Illustrirter Hand-Atlas, 1st version (1862-1864)© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS