Hand-Atlas Otto Herkt (ca. 1910)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Hand-Atlas Otto Herkt
Uitgever: Geographischer Verlag, Leipzig
Cartografie: Flemming, Glogau
Jaar: ca. 1910

Titelpagina: Allgemeiner Hand-Atlas über sämtliche Teile der Erde
48 Kartenblätter mit 184 Karten, Diagrammen, Tabellen und Stadtplänen
Herausgegeben von Otto Herkt
Geographischer Verlag, G.m.b.H. Leipzig
Vertaling:
Algemene Handatlas van alle delen van de wereld
48 kaartbladen met 184 kaarten, diagrammen, tabellen en plattegronden
Onder redactie van Otto Herkt
Geographischer Verlag B.V. Leipzig

Band

Hand-Atlas Otto Herkt (ca. 1910)
Voorkant band / Front cover Hand-Atlas Otto Herkt
Voorkant band / Front cover

De band van de atlas (25 × 39 cm) is van groen calico (gedrukt katoen) met een rug van bruin linnen. Op de voorkant staat in bruin een afbeelding van de mythologische figuur Atlas, met de wereldbol op zijn rug, en de vergulde titel 'Handatlas' (zonder streepje). De zijkant en de hoeken van de voorkant zijn donkerbruin gekleurd, misschien om leer te suggereren. Op de rug staat de 'verticaal' vergulde titel 'Handatlas' (weer zonder streepje) tussen twee bescheiden Jugendstil-ornamenten.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, 2 bladzijden inhoudsopgave, en 48 kaartbladen van twee pagina's. Er is geen plaatsnamenregister.

Met de in de inhoudopgave genoemde kaarten, bijkaarten en diagrammen kom ik op een totaal van 142 (zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal). De tabellen met oppervlaktegegevens op veel kaarten zullen dan wel zorgen voor het op de titelpagina genoemde totaal van 184.

De atlas begint met 3 'algemene' kaarten: sterrenkunde en twee wereldkaarten. Daarna komen 36 kaartbladen van Europa en tenslotte 9 bladen voor de rest van de wereld: zie de inhoud.

Duitsland beslaat 23 bladen, dus bijna de helft van het totale aantal. Van de overige Europese landen zijn geen detailkaarten opgenomen, ook niet van Oostenrijk-Hongarije. Het is dus typisch een atlas voor de Duitse markt.

De staatkundige eenheden op de kaarten (landen, deelstaten, provincies enz.) worden aangegeven in vlakkleur. In combinatie met het reliëf, meestal in zwarte arcering, ontstaat een vol en onrustig kaartbeeld. De kleuren zijn ook niet mooi (vind ik), en ze zijn niet altijd zorgvuldig geplaatst. Dat laatste blijkt nogal eens bij de kleuren van de huizenblokken op de stadskaartjes. De druk, kleurenlithografie, is ook vaak niet scherp. Alles bij elkaar maakt de atlas een goedkope indruk.

Uitgaven

De atlas dateert van ongeveer 1910. De Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905 is voorbij (Zuid-Sakhalin is Japans) en Libië (vanaf 1912 Italiaans) ligt nog in het Ottomaanse Rijk. In de atlas zelf is geen enkel jaartal te vinden, niet op de titelpagina en ook niet op de kaarten.

Er moeten ook latere uitgaven bestaan, waarin de grenswijzigingen als gevolg van de Balkan-oorlogen (1912-1913) zijn verwerkt. In mijn exemplaar is dat niet het geval.

Vergelijking met Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892)

De meeste kaarten uit deze atlas zijn eerder verschenen in de 8e druk van Sohr-Berghaus Hand-Atlas. Deze kaarten zijn in hetzelfde formaat overgenomen. Je kunt de volgende verschillen constateren.

Zie verder de overzichten

Op een aparte pagina staan, ter vergelijking, plaatjes van kaarten van de Hand-Atlas Otto Herkt en Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892).


Hand-Atlas Otto Herkt (ca. 1910)


© M. Witkam, 2007
(rev. 2015-11-30)

valid HTML    valid CSS