Nędzyński, Atlas Orbis Antiqui (1825)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Atlas Orbis Antiqui
Auteur: Aleksy Nędzyński
Jaar: 1825

Titelpagina: Atlas Orbis Antiqui
constans  decem et quatuor tabulis geographicis,
additis observationibus et tabulis historicis,
Secundum quintam editionem e Germanico Latinus factus.
ab A.J. Nendzynski  AA. LL. Magistro.
Varsaviae  1825.
Vertaling:
Atlas van de Oude Wereld
bestaande uit veertien geografische kaarten,
en daaraan toegevoegd een toelichting en chronologische tabellen,
Naar de vijfde editie uit het Duits in het Latijn vertaald
door A.J. Nendzynski  Artium Liberalium Magister.
Warschau  1825.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en 14 kaarten met toelichtende tekst en tabellen, alles in het Latijn, meestal twee tekstbladzijden per kaart. De atlas begint met 2 kaarten van de wereld in de Oudheid. Daarna komen, min of meer van oost naar west, 12 kaarten van de landen die in de Oudheid bekend waren, met de nadruk op Griekenland en het Romeinse Rijk; zie ook de inhoudsopgave.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure ongekleurd – er zijn ook exemplaren waarin ze met de hand gekleurd zijn. In de bovenmarge staat het bladnummer in Romeinse cijfers. In de benedenmarge staat meestal een naam, waarschijnlijk van de cartograaf of graveur. Binnen het kaartkader staan de naam van de kaart met meestal de tekst "Varsaviae" (te Warschau) en het jaartal 1824; zie ook de lijst van kaarten en datering. Vaak is er een schaalstok om afstanden op de kaart te bepalen.

Vergelijking met de Atlas der alten Welt

Deze atlas uit 1825 is hier vergeleken met de 6e druk van de Atlas der alten Welt uit 1828. Een vergelijking met de 5e druk (1823) zou logischer zijn, maar die editie was niet voorhanden.

Beide atlassen hebben 14 kaarten. In deze atlas zit de kaart 'Tabula geographica Orbis Antiqui totius' die in de Duitse uitgave niet voorkomt. De Duitse atlas heeft de kaart 'Peloponnesus et Hellas' die niet in deze atlas zit. De overige kaarten zijn dezelfde. Zie verder de vergelijkende tabellen en de pagina met plaatjes van beide edities ter vergelijking naast elkaar.Nędzyński, Atlas Orbis Antiqui (1825)© M. Witkam, 2015
met dank aan / courtesy of: Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych (Digital Repository of Scientific Institutes)

valid HTML    valid CSS