Grimm, Atlas (1836)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Grimm, Atlas
Uitgever: Simon Schropp & Co., Berlijn
Jaar: 1836

Titelpagina (1e aflevering): Atlas.
Entworfen und gezeichnet von J.L. Grimm.
1. Lieferung von sechs Karten.
Berlin, bei Simon Schropp & Comp.  1833
Vertaling:
Atlas.
Ontworpen en getekend door J.L. Grimm.
1e aflevering van zes kaarten.
Berlijn, Simon Schropp & Comp.  1833

Met dank aan AtlasBase (DAC-01.0000.0031)

Band

Dit exemplaar is gebonden in een nieuwe band met afmetingen  30,5 × 38,5 cm (H × B).  Op de voorkant is een oud etiket geplakt; de tekst daarop is slecht leesbaar. Verschillende kaarten  (29,5 × 37 cm)  hebben een verticale vouw op ongeveer 9 cm van de rechterzijkant. Ze zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft geen titelpagina. De hier gebruikte titel 'Atlas' is ontleend aan de titel van de 1e aflevering, aanwezig in het exemplaar van de Staatsbibliothek in Berlijn; zie ook de pagina met plaatjes. De atlas bevat 20 kaarten. Er is geen inhoudsopgave of register.

Omdat de inhoudsopgave ontbreekt, is niet na te gaan of de 20 kaarten in dit exemplaar in de juiste volgorde zijn ingebonden. Hier begint de atlas met 2 kaarten van het oostelijk en westelijk halfrond. Daarna komen 6 kaarten van de werelddelen, en tenslotte zijn er 12 kaarten van de landen in Europa. Er zijn dus geen kaarten van afzonderlijke landen of gebieden buiten Europa.

De meeste kaarten zijn vervaardigd in kopergravure, maar op drie ervan (Australië, Italië, Duitsland), gegraveerd door W. Scharrer, staat de vermelding "in Stein gestochen", dus in lithografie. Ze zijn meestal staatkundig gekleurd (randkleur met bies), maar op de kaart van Zwitserland zijn de taalgebieden aangegeven. De naam van de kaart staat meestal in de bovenmarge.

In de benedenmarge staat de naam van de uitgever Simon Schropp en het jaartal. Op 12 kaarten staat er ook de naam van de tekenaar J.L. Grimm (of I.L. Grimm). Op 18 kaarten de naam van de graveur(s), onder anderen 7 keer S. Siebert. Zie ook het overzicht. Er kan een schaalstok staan en andere gegevens, zoals de gebruikte afkortingen. De overige informatie staat binnen het kaartkader. Op 11 kaarten wordt de schaal vermeld.Grimm, Atlas (1836)© M. Witkam, 2015
met dank aan / courtesy of: E.M. Schipper

valid HTML    valid CSS