Spruner-Menke, Hand-Atlas für die Geschichte des Mittelalters
und der neueren Zeit, 3e druk (1880, ca. 1890)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Spruner-Menke, Hand-Atlas für die Geschichte des Mittelalters und der neueren Zeit
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1880 (3e druk)

Titelpagina: Spruner-Menke Hand-Atlas für die Geschichte des Mittelalters und der Neueren Zeit.
Dritte Auflage von Dr. K. v. Spruner's Hans-Atlas, neu bearbeitet von Dr. Th. Menke.
90 colorirte Karten in Kupferstich mit 376 Nebenkarten.
Gotha: Justus Perthes.  1880.
Vertaling: Spruner-Menke's Handatlas voor de geschiedenis van de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd.
Derde druk van Dr. K. v. Spruner's Handatlas, geheel herzien door Dr. Th. Menke.
90 gekleurde kaarten in kopergravure met 376 bijkaarten.
Gotha, Justus Perthes.  1880.

Band

Dit exemplaar van de atlas heeft een band van blauw 'calico' (gedrukt katoen) met leren rug en hoeken. De afmetingen zijn  39,5 × 27,5 cm (H × B).  Op de voorkant staat de titel 'v. Spruner's Histor. Atlas. Mittelalter u. Neue Zeit'. Op de rug staat de korte titel 'Spruner Histor. Atlas'. De kaarten  (38,5 × 47 cm)  zijn hier gevouwen ingebonden. Er zijn ook exemplaren waarbij de kaarten ongevouwen zijn ingebonden. De band is dan natuurlijk ongeveer twee keer zo breed.

Inhoud

De atlas heeft een titelblad met hetzelfde formaat als de kaartbladen. Daarna komen de inhoudsopgave van 2 bladzijden, een voorwoord van 2 bladzijden, en 40 bladzijden met toelichting bij de kaarten. Tenslotte zijn er 90 bladen met kaarten en vele bijkaarten. Er is geen plaatsnamenregister.

De kaarten zijn, meestal geografisch, verdeeld in 11 afdelingen.

 1. Europa
 2. Iberisch Schiereiland
 3. Italië
 4. Merovingen en Karolingen
 5. Duitsland
 6. Frankrijk
 7. Britse Eilanden
 8. Scandinavië
 9. Slavische landen
 10. Hongarije
 11. Midden-Oosten

De kaarten hebben dan ook steeds twee nummers: een nummer binnen de afdeling en een nummer in de atlas. In de inhoudsopgave zijn beide nummers gegeven.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd: randkleur met bies voor de staatkundige indeling. Links in de bovenmarge staat de naam van de afdeling en het nummer binnen de afdeling in Romeinse cijfers. Rechtsboven staat de titel van de atlas 'v. Spruner-Menke: Hist. Handatlas Nº ' met het nummer in de atlas in Arabische cijfers. Linksonder worden op alle kaarten de namen van de cartografen genoemd, rechtsonder op 5 kaarten de namen van de graveurs; zie de lijst van cartografen en graveurs. Alle andere informatie, zoals de naam van het blad en de schaal, staat binnen het kaartkader.

Op 67 kaarten staat rechtsonder ook een graveerdatum in Romeinse cijfers in een code zoals III.IV voor 'maart 1874'. De code bestaat dus uit de maand en het eindcijfer van het jaar – alle kaarten zijn gemaakt tussen 1871 en 1879. In het midden van de benedenmarge staat naast de naam van de uitgever 'Gotha: Justus Perthes' ook het jaar waarin de redactie van de kaart is afgesloten; zie de dateringsgegevens.

Uitgaven

Het hier beschreven exemplaar behoort tot de eerste uitgave van deze 3e druk van de atlas. Die uitgave was voltooid in 1880. Ook later, rond 1890, is de atlas nog in bijgewerkte vorm verschenen. Dat is alleen te zien door de graveerdata op alle kaarten te bestuderen.

Vergelijking met eerder edities

Vergeleken met de eerste twee edities van de atlas, verschenen rond 1850 onder redactie van Karl von Spruner, is de atlas volledige herzien en vernieuwd. In deze derde druk, onder redactie van Theodor Menke, is het aantal kaarten toegenomen van 73 tot 90, is de indeling anders en zijn de kaarten nieuw getekend. Een gedetailleerde vergelijking is dus niet goed mogelijk.Spruner-Menke, Hand-Atlas für die Geschichte des Mittelalters
und der neueren Zeit, 3rd edition (1880, ca. 1890)© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS