Andrees Handatlas, 9e druk (1937)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Andrees Handatlas
Uitgever: Velhagen & Klasing
Jaar: 1937

Titelpagina: Andrees Handatlas
Ausgewählte, völlig neu bearbeitete Ausgabe in einem Bande
Herausgegeben von Dr. Konrad Frenzel
1937  Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing
verso:
(2) Printed in Germany
Copyright 1937 by Velhagen & Klasing in Bielefeld und Leipzig
Vertaling:
Andrees Handatlas
Beknopte, volledig nieuw bewerkte uitgave in één band.
Onder redactie van Dr. Konrad Frenzel
1937  Bielefeld en Leipzig  Uitgeversmaatschappij Velhagen & Klasing
verso:
(2) Gedrukt in Duitsland
Auteursrecht 1937 van Velhagen & Klasing in Bielefeld en Leipzig

Band

Andrees Handatlas 1937
Voorkant band Andrees Handatlas 1937
Voorkant band

De atlas heeft een band (31,3 × 45,5 cm) beplakt met donkerblauw linnen. Op de voorkant staat de vergulde titel 'Andrees Handatlas' met het westelijk en oostelijk halfrond (gepreegd); het geheel staat in een verguld kader. Op de rug staat de titel 'verticaal'. De achterkant van de band bevat geen tekst of versiering.

Inhoud

De atlas bevat een titelblad, 2 bladzijden inhoudsopgave, 2 bladzijden trefwoordenregister, en een 'grafische' bladwijzer. Daarna komen 16 bladzijden met inleiding en thematische kaarten ('Einleitung'). Vervolgens komt het kaartendeel met 113 kaartbladzijden van stevig papier, meestal enkelzijdig bedrukt (kleurenlithografie). Veel kaarten beslaan 2 bladzijden. Tenslotte zijn er 122 bladzijden register en 1 bladzijde nagekomen namen. Achter in de band zit een grote uitvouwkaart van Midden-Europa.

Het eerste kaartblad (ongenummerd) bevat vlaggen en nationale emblemen. De overige kaartbladzijden zijn genummerd 1 t/m 100, met enkele aanvullende nummers (zoals 9.10 en 9a.10a); meestal gaat het daarbij om natuurkundige en staatkundige kaarten van eenzelfde werelddeel. De kaarten zijn meestal gedateerd met een jaarcode (c: 1935, d: 1936, e: 1937 t/m i: 1941); in mijn exemplaar komt alleen jaarcode e: 1937 voor. Op veel kaarten worden onderaan de namen van de cartografen en graveurs vermeld

Naast de 9 bladzijden met 'algemene' kaarten (vlaggen, wereldkaarten) bestaat de atlas uit 104 bladzijden kaarten van de werelddelen en de verschillende landen, de oceanen en de Noord- en Zuidpool. Het grootste deel daarvan bestaat uit kaarten van Europa (totaal 66 blz. en de uitvouwkaart) en in het bijzonder Duitsland (29 blz. en de uitvouwkaart). De andere werelddelen zijn summier weergegeven; Azië: 9 bladzijden, Afrika: 8 bladzijden, Amerika: 14 bladzijden, Oceanen, Australië, Noord- en Zuidpool: 5 bladzijden.

Zie voor de details

Uitgaven

De uitgave van 1937 heeft het jaartal op de titelpagina. Er zijn ook uitgaven bekend waarin de kaarten een latere jaarcode hebben, tot en met de code i: 1941. Deze uitgaven hebben doorgaans geen jaartal meer op de titelpagina.

Vergelijking met de 8e druk

De meeste kaarten in deze atlas zijn te herleiden tot kaarten uit de 8e druk (1930): 68 kaartbladzijden zijn vrijwel identiek aan kaarten in de 8e druk, en 32 bladzijden lijken op kaarten daarin of zijn er duidelijk van afgeleid. De meeste algemene/thematische kaarten zijn wel nieuw getekend.

Het aantal kaarten is veel kleiner dan dat van de 8e druk: 113 bladzijden in plaats van 240. Vooral detailkaarten van Europese landen (behalve Duitsland) en van de andere werelddelen zijn weggelaten. In tegenstelling tot de 8e druk is deze atlas dus duidelijk bedoeld voor de Duitse markt.

De details zijn te vinden in de vergelijkingstabel. Er is ook een aparte pagina met kaarten van de 8e en de 9e druk ter vergelijking naast elkaar.Andrees Handatlas, 9th edition (1937)


© M. Witkam, 2008

valid HTML    valid CSS