Ergänzungsband Andrees Handatlas 1922

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van het supplement. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Ergänzungsband zu Andrees Handatlas
Uitgever: Velhagen & Klasing
Jaar: 1922

Titelpagina: Ergänzungsband in 62 Kartenseiten zu den früheren Auflagen von Andrees Handatlas
Bielefeld und Leipzig    Verlag von Velhagen & Klasing    1922
Vertaling:
Supplement, in 62 bladzijden met kaarten, bij de eerdere uitgaven van Andrees Handatlas
Bielefeld en Leipzig    Uitgeverij von Velhagen & Klasing    1922

Band

Ergänzungsband Andrees 1922
Voorkant band Ergänzungsband Andrees 1922
Voorkant band

De band van het supplement (31 × 45 cm) is van vrij dun karton beplakt met lichtgroen papier. Op de voorkant daarvan staat, in een ovalen motief, de titel "Ergänzungsband zu den früheren Auflagen von Andrees Handatlas" en het oostelijk en westelijk halfrond. Op de achterkant en de rug staat geen tekst. De opzet van de band is dus dezelfde als die van de 6e, 7e en 8e druk van de atlas, maar de uitvoering is veel minder luxueus.

Inhoud

Het supplement bevat titelpagina, inhoudsopgave en 62 (genummerde) bladzijden met kaarten in kleur. De bladzijden met kaarten zijn enkelzijdig bedrukt. De kaarten zijn bijna allemaal, met maand en jaar, gedateerd in de linker benedenhoek. In tegenstelling tot de 6e, 7e en 8e druk van de atlas zijn er dus géén achterkanten bedrukt met detailkaarten.

De gedetailleerde inhoud is te vinden bij

Zoals in de 7e druk van de atlas, en ook in de 1e uitgave van de 8e druk, is het papier van zeer matige kwaliteit, grauw en bruin. De kleuren van de kaarten zijn wel redelijk helder.

Vergelijking met de 6e, 7e en 8e druk van Andrees Handatlas

Het supplement bevat die kaarten uit de 6e, 7e en 8e druk van de atlas waarop de grenzen na de eerste wereldoorlog veranderd zijn. Vergeleken met de 6e druk hebben nogal wat kaarten nieuwe namen gekregen, zoals "Donau- en Karpatenlanden" in plaats van "Oostenrijk-Hongarije".

De datering van de kaarten ligt in tussen die van uitgave 7.2 (de 2e uitgave van de 7e druk) en uitgave 8.1 (de 1e uitgave van de 8e druk). Je zou dus kunnen spreken van een 'tussenuitgave' 7½.

Een compleet overzicht is te vinden bijErgänzungsband Andrees Handatlas 1922


© M. Witkam, 2006

valid HTML    valid CSS