Putzger's Historischer Schul-Atlas, 3e druk (1881)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzger's Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1881 (3e druk)

Titelpagina: F.W. Putzger's Historischer Schul-Atlas zur alten, mittleren und neuen Geschichte
in achtundzwanzig Haupt- und achtundvierzig Nebenkarten.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Dritte Auflage.
Inhalt: ...
Bielefeld und Leipzig,  Verlag von Velhagen & Klasing.  1881.
Vertaling:
F.W. Putzger's Historische Schoolatlas voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in achtentwintig hoofd- en achtenveertig bijkaarten.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Derde druk.
Inhoud: ...
Bielefeld en Leipzig,  Uitgeverij Velhagen & Klasing.  1881.

Band

Dit exemplaar heeft een band van donkerbruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  33 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel binnen een decoratief gepreegd kader; buiten het kader staat de prijs: 1,50 mark voor de niet-gebonden uitgave en 2 mark voor de gebonden uitgave. Op de achterkant is een 'blinde' kopie van het kader op de voorkant aangebracht. De kaarten zijn ongevouwen ingebonden. Er zijn ook exemplaren waarbij de kaarten gevouwen ingebonden zijn (in een kleinere band).

Inhoud

De atlas heeft een papieren omslag – bij niet-gebonden exemplaren meteen de 'band' – met op de voorkant de titelpagina en de inhoudsopgave, en op de achterkant reclame voor Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas. Aan de binnenkant van het omslag staat het voorwoord bij de 1e druk en veel recensies.

De atlas bevat 12 dubbelzijdig bedrukte kaartbladen, dus 24 bladzijden, met 28 kaarten; op sommige bladen staan twee kaarten. De bladen zelf zijn niet genummerd, de kaarten zijn genummerd 1-27 met nummers 17a en 17b. De atlas begint met 10 kaarten (9 bladzijden) over de Oudheid. Daarna komen 8 kaarten (6 bladzijden) over de Middeleeuwen en tenslotte 10 (9) over de Nieuwe Tijd. De kaarten zijn rijkelijk van bijkaarten voorzien. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk (hoogdruk). Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Meestal is gebruik gemaakt van vlakkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. De verdere gegevens staan binnen het kaartkader.

Vergelijking met de 1e druk

Vergeleken met de 1e druk zijn er de volgende veranderingen.

Zie ook de pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar.Putzger's Historischer Schul-Atlas, 3rd edition (1881)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS