Putzgers Historischer Schul-Atlas, 25e druk (1901)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1901 (25e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas zur alten, mittleren und neuen Geschichte.
in 234 Haupt- und Nebenkarten.
Bearbeitet und herausgegeben von Alfred Baldamus und Ernst Schwabe.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Fünfundzwanzigste vermehrte und verbesserte Auflage.
Bielefeld und Leipzig.  Verlag von Velhagen & Klasing.  1901.

achterkant:
Kartendruck von Körner & Sohn in Leipzig.
Textdruck von W. Drugulin in Leipzig.

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in 234 hoofd- en bijkaarten.
Bewerkt door Alfred Baldamus en Ernst Schwabe.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Vijfentwintigste druk.
Bielefeld en Leipzig.  Uitgeverij Velhagen & Klasing.  1901.

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel binnen een decoratief gepreegd kader; buiten het kader staat de prijs: 2,30 mark voor de niet-gebonden uitgave en 3 mark voor de gebonden uitgave. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staan enkele recensies van de atlas en een advertentie voor de reeks wandkaarten van Alfred Baldamus. Achterin staat een advertentie voor de twee versies van de schoolatlas van R. Lehmann en W. Petzold, ook uitgegeven door Velhagen & Klasing, in de periode 1897-1912.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de namen van de drukkerij van het kaartendeel (Körner & Sohn, Leipzig) en van het tekstdeel (W. Drugulin, Leipzig). Daarna komen vier bladzijden met de inhoudsopgave, ruim twee bladzijden met het voorwoord, met een uitgebreide bronvermelding, en acht bladzijden met toelichting bij de kaarten.

Het kaartendeel bevat 40 kaartbladen met, volgens de titelpagina, 234 hoofd- en bijkaarten. De kaartbladen zijn genummerd 1-40. Vaak zijn ook de buitenkanten van de kaartbladen gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld op de 'voorkant' van blad 9 de kaart 9a, en op de 'achterkant' kaart 9b. De kaartbladen bevatten een of meer hoofdkaarten en meestal veel bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De eerste 12 bladen bevatten kaarten over de Oudheid. Op de overige 28 bladen staan kaarten over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, met ook kaarten van enkele delen van Duitsland. Sommige bladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een 'dubbel' kaartblad ontstaat.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart.

Vergelijking met eerdere uitgaven

Vanaf deze 25e druk zijn ook de achterkanten van de kaartbladen gebruikt. Daardoor kon de atlas veel meer (bij)kaarten bevatten zonder dikker en zwaarder te worden. Zie ook het voorwoord.

Bij vergelijking van de kaarten van de 25e en de 24e druk zijn de volgende verschillen te zien.

Zie verder de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar.Putzgers Historischer Schul-Atlas, 25th edition (1901)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS