Putzgers Historischer Schul-Atlas, 35e druk (1911)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1911 (35e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
zur alten, mittleren und neuen Geschichte.
In 241 Haupt- und Nebenkarten.
Bearbeitet und herausgegeben von Alfred Baldamus, Ernst Schwabe und Friedrich Neubauer.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Fünfunddreißigste Auflage.
Bielefeld und Leipzig.  Verlag von Velhagen & Klasing.  1911.

achterkant:
Kartendruck von Körner & Sohn in Leipzig.
Textdruck von W. Drugulin in Leipzig.

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in 241 hoofd- en bijkaarten.
Bewerkt door Alfred Baldamus, Ernst Schwabe en Friedrich Neubauer.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Vijfendertigste druk.
Bielefeld en Leipzig.  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1911.

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de auteurs en de prijs (2,30 mark voor de niet-gebonden uitgave en 3 mark voor de gebonden uitgave) binnen een Jugendstil-kader. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staan advertenties voor enkele andere historische uitgaven, onder andere Droysens Historischer Handatlas. Achterin staan enkele recensies van de atlas en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de namen van de drukkerij van het kaartendeel (Körner & Sohn, Leipzig) en van het tekstdeel (W. Drugulin, Leipzig). Daarna komen vier bladzijden met de inhoudsopgave, ruim twee bladzijden met het voorwoord met een uitgebreide bronvermelding, en acht bladzijden met toelichting bij de kaarten.

Het kaartendeel bevat 40 kaartbladen met, volgens de titelpagina, 241 hoofd- en bijkaarten. De kaartbladen zijn genummerd 1-40. Vaak zijn ook de buitenkanten van de kaartbladen gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld op de 'voorkant' van blad 5 de kaart 5a, en op de 'achterkant' kaart 5b. De kaartbladen bevatten een of meer hoofdkaarten en meestal veel bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De eerste 12 bladen bevatten kaarten over de Oudheid. Op de overige 28 bladen staan kaarten over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, met ook kaarten van enkele delen van Duitsland. Sommige bladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een 'dubbel' kaartblad ontstaat.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart.

Vergelijking met eerdere uitgaven

Vanaf de 25e druk (1901) zijn ook de achterkanten van de kaartbladen gebruikt. Daardoor kon de atlas veel meer (bij)kaarten bevatten zonder dikker en zwaarder te worden. Zie ook het voorwoord bij de 25e druk, dat nog is afgedrukt in deze 35e druk.

Vergeleken met de 25e druk is er aan de voorkanten van de kaarten niet veel veranderd. Er zijn wel meer achterkanten voor kaarten gebruikt, namelijk

Kaart 40a (Koloniën V) is nu bijgewerkt tot 1905 (eerst tot 1900). Er zijn twee bijkaarten toegevoegd over de Russisch-Japanse oorlog (1904-1905).Putzgers Historischer Schul-Atlas, 35th edition (1911)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS