Putzgers Historischer Schul-Atlas, 43e druk (1922)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1922 (43e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
zur Alten, Mittleren und Neuen Geschichte
in 290 Haupt- und Nebenkarten.
Bearbeitet und herausgegeben von Alfred Baldamus, Ernst Schwabe und Julius Koch.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Dreiundvierzigste Auflage.
Bielefeld und Leipzig  Verlag von Velhagen & Klasing  1922.

achterkant:
Kartendruck von Körner und Sohn in Leipzig.
Textdruck von Günther, Kirstein & Wendler in Leipzig.

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in 290 hoofd- en bijkaarten.
Bewerkt door Alfred Baldamus, Ernst Schwabe en Julius Koch.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Drieënveertigste druk.
Bielefeld en Leipzig  Uitgeverij Velhagen & Klasing  1922.

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met een gele linnen rug. De afmetingen zijn  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan de titel, de namen van de auteurs en de naam van de uitgever, alles binnen een Jugendstil-kader. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staan advertenties voor enkele andere historische uitgaven, onder andere Droysens Historischer Handatlas. Achterin staan enkele recensies van de atlas en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de namen van de drukkerij van het kaartendeel (Körner & Sohn, Leipzig) en van het tekstdeel (Günther, Kirstein & Wendler, Leipzig). Daarna komen vier bladzijden met de inhoudsopgave.

Het kaartendeel begint met 40 kaartbladen genummerd 1-40, waarbij vaak ook de buitenkanten van de kaartbladen zijn gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld op de 'voorkant' van blad 10 de kaart 10a, en op de 'achterkant' kaart 10b. Daarna komen 8 bladzijden met kaarten, genummerd 41-48. De kaartbladen bevatten een of meer hoofdkaarten en meestal veel bijkaarten. Volgens de titelpagina zijn er in totaal 290 hoofd- en bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De bladen 1-12 bevatten kaarten over de Oudheid. Op de bladen 13-40 staan kaarten over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, met ook kaarten van enkele delen van Duitsland. De bladzijden 41-48 bevatten kaarten over de wereldoorlog, naar de stand van december 1917 – zoals in de laatste oorlogsuitgave, de 41e druk (1918). Sommige bladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een 'dubbel' kaartblad ontstaat.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. In de benedenmarge van de kaarten 41-48 staat ook  © V. & K. (= Velhagen & Klasing) en "Abgeschlossen Ende Dez. 1917" (afgesloten eind december 1917).

Vergelijking met de 41e druk

In vergelijking met de oorlogsuitgaven, hier in het bijzonder de 41e druk uit 1918, zijn de volgende veranderingen te constateren.

De kaartbladen 1-40 zijn identiek in beide edities. Zie verder de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar.Putzgers Historischer Schul-Atlas, 43rd edition (1922)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS