Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 50e druk (1931/33)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1931/33 (50e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas
Große Ausgabe
50., Jubiläums-Auflage
Bearbeitet und herausgegeben von Max Pehle und Hans Silberborth
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig
Verlag von Velhagen & Klasing  Bielefeld und Leipzig  1931

achterkant:
Schutzformel für die Vereinigten Staaten von Amerika:
Copyright by Velhagen & Klasing 1923

Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas
Grote uitgave
50e druk, jubileumuitgave
Bewerkt door Max Pehle en Hans Silberborth
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig
Uitgeverij Velhagen & Klasing  Bielefeld en Leipzig  1931

Band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoen) met een linnen rug. De afmetingen zijn  17,5 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staan binnen een rechthoekig kader de titel, de namen van de redacteuren, de vermelding van de (jubileum)editie en de naam van de uitgever. De kaarten zijn gevouwen ingebonden.

Op het schutblad voorin staat het voorwoord. Achterin staan advertenties voor een andere historische uitgave en een overzicht van de historische wandkaarten van Alfred Baldamus.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina met op de achterkant de vermelding van het auteursrecht van de uitgever. Daarna komen 6 bladzijden met de inhoudsopgave in volgorde van de kaarten, en 7 bladzijden met een 'systematische' inhoudsopgave, waarin de kaarten naar thema zijn geordend.

Daarna komt het kaartendeel met 160 bladzijden. De kaarten daarin beslaan een of twee bladzijden. De meeste kaarten hebben enkele bijkaarten. Zie voor alle details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Sommige kaartbladen zijn zo ingebonden dat ze met twee tegelijk uit te vouwen zijn waardoor een kaart van 4 bladzijden ontstaat. Enkele andere kaartbladen zijn ook uit te vouwen om het verband met een naastgelegen kaart te kunnen laten zien.

Het kaartendeel bestaat uit drie afdelingen.

  1. Geschiedenis van Europa en het Middellandse Zeegebied (Zur Geschichte des mittelmeerischen Kulturkreises) met 114 bladzijden.
  2. Geschiedenis van de andere werelddelen (Ausbreitung des mittelmeerischen Kulturkreises über die Erde) met 24 bladzijden.
  3. Geschiedenis van Duitsland (Zur Geschichte der deutschen Länder) met 22 bladzijden.

De eerste afdeling is onderverdeeld in Oudheid (48 bladzijden), Middeleeuwen (30) en Nieuwe Tijd (36).

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Er is gebruik gemaakt van vlakkleur en randkleur om – meestal – de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart.

Vergelijking met eerdere uitgaven

De 44e tot en met 49e druk van de atlas zijn vrijwel identiek. De 50e druk wordt hier vergeleken met de 44e druk.

Het aantal bladzijden met kaarten is licht gedaald van 162 tot 160. De verdeling over de verschillende afdeling is ook veranderd, met minder kaarten over de geschiedenis van Europa (114 in plaats van 125) en meer over de andere onderwerpen (46 in plaats van 37). De onderafdeling Nieuwe Tijd (Europa) heeft 36 in plaats van 47 bladzijden, vooral doordat de kaarten Oorlogen in Europa en Vredesverdragen (Kriegszusammenhänge, Friedensschlüsse) zijn vervallen.

Nieuwe kaarten vormen, onder andere, de eerste vier bladzijden (natuurlijke grondslagen van de geschiedenis, beschavingscentra, overwinnen van de natuur, prehistorie van Midden-Europa) en verschillende kaarten met betrekking tot Duitsland en de Duitsers. Op kaart van het Duitse Rijk na de Wereldoorlog (113, gedateerd 1933) is het eerste hakenkruis te zien.

Verder zijn er allerlei kleinere wijzigingen, zoals het verplaatsen van bijkaarten, die hier niet opgenoemd worden. Er is een tabel waarbij de kaarten van beide edities vergeleken worden. Ook informatief is de aparte pagina waarop de overeenkomstige kaarten van beide edities naast elkaar staan, en waar ook kleinere wijzigingen te zien zijn.Putzgers Historischer Schul-Atlas, Große Ausgabe, 50th edition (1931/33)© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS