E. Wagner's Atlas der Geheele Aarde (ca. 1850)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: E. Wagner's Atlas der Geheele Aarde
Uitgever: Dannenfelser en Doorman, Utrecht
Jaar: ca. 1850

Titelpagina: Atlas der Geheele Aarde, in 28 kaarten.
Voor scholen en eigene studie bewerkt door E. Wagner.
Inhoud: ...
Utrecht, Dannenfelser en Doorman.

Band

Dit exemplaar heeft een kartonnen band beplakt met zwart linnen. De afmetingen zijn  25,5 × 32 cm (H × B).  De titelpagina en de kaarten waren oorspronkelijk gevouwen, maar ze zijn hier opengevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina (in het Nederlands) en 28 kaarten (in het Duits). Hij begint met 2 sterrenkundige kaarten en een wereldkaart. Daarna zijn er 19 kaarten van de landen in Europa, waarvan 8 van Duitsland en Oostenrijk. Tenslotte zijn er 6 kaarten van de andere werelddelen, 5 overzichtskaarten en een kaart van het oostelijk deel van de Verenigde Staten. Zie ook de inhoudsopgave.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie. De meeste zijn met de hand staatkundig gekleurd: randkleur met bies. De sterrenkundige kaarten (1 en 2) zijn ongekleurd, de wereldkaart (3) en de rivier- en bergkaart van Duitsland (5) hebben kleurendruk. Het reliëf op de handgekleurde kaarten is aangegeven met zwarte arcering.

In de bovenmarge staat rechts het kaartnummer in Romeinse cijfers, soms voorafgegaan door de tekst "Wagners Schul Atlas" (kaarten 1, 2, 3, 5). In de benedenmarge staat links de naam van het lithografische bedrijf Ed. Wagner of Wagner u. Kohl in Darmstadt (niet op kaart 3); in het midden staat de naam van de Duitse uitgever Ed. Janitsch in Mainz (niet op kaart 3). Op bijna alle kaarten staat binnen het kaartkader de naam van de cartograaf Eduard Wagner (niet op de kaarten 1, 2, 3, 5). Meestal is er ook een schaalstok waaruit de schaal van de kaart is af te leiden.E. Wagner's Atlas der Geheele Aarde (ca. 1850)© M. Witkam, 2015
met dank aan / courtesy of: E.M. Schipper

valid HTML    valid CSS