Johann Walch, Allgemeiner Atlas (1812)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Allgemeiner Atlas
Uitgever: Johann Walch, Augsburg
Jaar: 1812

Titelpagina: Allgemeiner Atlas
Nach den bewährtesten Hülfsmitteln und astronomischen Ortsbestimmungen,
nebst allen neuen Entdeckungen, Säkularisationen, und Entschädigungen.
Augsburg,  im Verlag bei Johannes Walch.  1812.
Vertaling:
Algemene Atlas
Naar de betrouwbaarste hulpbronnen en astronomische plaatsbepalingen,
met alle nieuwe ontdekkingen, secularisaties en schadeloosstellingen.
Augsburg,  Uitgeverij Johannes Walch.  1812.

Band

Dit exemplaar heeft een kartonnen band met leren rug en hoeken; de afmetingen zijn  21 × 25 cm (H × B).  De voor- en achterkant zijn beplakt met gemarmerd papier. De kaarten zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en 35 kaarten. Er is geen inhoudsopgave en de kaarten zijn niet genummerd, dus het is niet na te gaan of ze in de juiste volgorde zijn ingebonden. In dit exemplaar komen eerst de 4 wereldkaarten: noordelijk, zuidelijk, oostelijk en westelijk halfrond. Daarna komen 5 kaarten van de werelddelen en een van Oost-Indië. Vervolgens zijn er 23 kaarten van de Europese landen, met de nadruk op Midden-Europa (13 kaarten). Tenslotte zijn er kaarten van de Verenigde Staten en van West-Indië.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure. Ze zijn met de hand gekleurd in vlakkleur voor de staatkundige indeling. De naam van de kaart staat decoratief vermeld binnen het kaartkader. In de benedenmarge van de kaarten staat rechts vaak de tekst "Zu finden bey Ioh. Walch in Augsburg" als aanduiding van de uitgever. Er wordt geen schaal op de kaarten vermeld. Vaak is er wel een schaalstok, in de benedenmarge of binnen het kaartkader, waaruit de schaal kan worden afgeleid.Johann Walch, Allgemeiner Atlas (1812)© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS